
 
 

	
	

 
Frequently Asked Questions: 

Gift Giving Guidance and Ethics for USAFA Parents 
	

Cadets and cadet-candidates, like all Federal employees, are governed by ethics 
rules issued by the Office of Government Ethics, at Title 5, Code of Federal 
Regulations, Section 2635.101 et seq.  These regulations are supplemented by the 
Department of Defense in regulations such as the Joint Ethics Regulations, DoD 
5500.07-R.    
  
While these FAQs do not amount to legal advice, cannot be used to establish an 
attorney-client relationship and are not covered by the attorney-client privilege, 
they are intended to help parents, cadets and cadet-candidates understand how 
the ethics rules apply in several common scenarios.  Additionally, these FAQs are 
intended to answer common questions regarding gift rules.  They should not be 
read as soliciting gifts on behalf of the Department of the Air Force, the U.S. Air 
Force Academy, or any individuals.  Nor are they intended as endorsements for 
any non-Federal entity mentioned in them.  
  
Q:  Can I give cash or gifts to a cadet that I am closely related to or close friends 
with?  
  

- Generally, yes.  Gifts to Federal employees from non-Federal sources are 
governed by Title 5, Code of Federal Regulations, sections 2635.202 and 
2635.204.  Section 2635.204(b) specifically exempts gifts based on a 
personal relationship from the general prohibition on gifts from non-
Federal sources.  To qualify under this exemption, the gift must clearly be 
motivated by a “family relationship or personal friendship rather than the 
position of the employee.”  In determining whether the gift falls under this 



 
 

exemption, we will look at the history and nature of the relationship and 
who actually paid for the gift.  

   
Q:  Am I allowed to give gifts or cash to cadets other than a cadet in my own 
family?  
  

- That depends on your relationship with the cadets.  If the cadet is a 
personal friend, you could likely give her a gift under the exemption for gifts 
based on a personal relationship.  We will look at the history and nature of 
your relationship and who paid for the gift in determining whether the gift 
falls under the personal relationship exemption.  5 CFR 2635.204(b)  

- If the cadet is not a personal friend, we would consider the gift as being 
based on her position as a cadet.  In that case, the cadet may accept a gift 
of up to $20 per occasion, totaling no more than $50 per year from any 
source, including a parent of another cadet.  This exception, known as the 
$20/$50 rule, does not allow for gifts of cash or cash equivalents including 
gift cards that can be widely used like cash.  5 CFR 2635.204(a).  

   
Q:  Can I give cash or gifts to a cadet for thanking that cadet for helping my 
cadet (for example a mentor for helping a younger cadet)?  
  

- Absent a personal relationship with the cadet mentor, the cadet mentor 
could accept a gift worth up to $20 from you on any one occasion, and no 
more than $50 total in a given year.  This exception to the prohibition on 
gifts does not allow for gifts of cash, or cash equivalents including gift cards 
that can be widely used like cash.  5 CFR 2635.204(a).  

   
Q:  Can I buy meals or food treats for cadets?  
  

- You can buy food for cadets, but to what extent depends on your 
relationship with the cadets.  If you have a personal relationship with the 
cadets (you are family members, or close friends), you can buy whatever 
you’d like for the cadets.  If, however, you don’t have a personal 
relationship with the cadets, you can still give food or meals to them, but 



 
 

each cadet would only be able to accept food, or a meal, worth up to $20 
per occasion, totaling no more than $50 per year.  5 CFR 2635.204(a)/(b).   
In determining whether you have a personal relationship with the cadets, 
we will look at the history and nature of your relationship and who is paying 
for the gift.  5 CFR 2635.204  

   
Q:  I have developed a close relationship with a cadet (as a mentor or in a 
parent-like role), am I allowed to buy things for that cadet?  
  

- Generally, yes.  Gifts to Federal employees from non-Federal sources are 
governed by Title 5, Code of Federal Regulations, sections 2635.202 and 
2635.204.  Section 2635.204(b) specifically exempts gifts based on a 
personal relationship from the general prohibition on gifts from non-
Federal sources.  To qualify under this exemption, the gift must clearly be 
motivated by a “family relationship or personal friendship rather than the 
position of the employee.”  In determining whether the gift falls under this 
exemption, we will look at the history and nature of the relationship and 
who actually paid for the gift.  

   
Q:  Am I allowed to give cash or other gifts directly to cadet squadrons?  
  

- The gift acceptance process is governed by Title 10, United States Code, 
section 2601, and Air Force Instruction 51-506.   While you are welcome to 
offer gifts, including cash, to be used by specific Cadet Squadrons, all such 
gifts would have to be accepted by the Superintendent, not the respective 
Cadet Squadron.  HQ USAFA/A8D manages gift offers and acceptance for 
USAFA.  If you’d like to offer a gift, please work with HQ USAFA/A8D to 
ensure it is properly reviewed and accepted.  USAFA/A8D, 2304 Cadet Dr. 
Ste 3800, USAFA CO 80840 (POC: Whitney Neighbors 
Whitney.Neighbors@afacademy.af.edu.)   

   
Q:  Can we raise money for squadrons at the Academy?  
  

- Personnel at USAFA, like all other Federal employees, are not allowed to 
solicit gifts, nor to participate in fundraising in their official capacity.  



 
 

Private organizations, such as Parents Clubs, may raise money and donate 
the proceeds to USAFA if they choose to do so.  Such gifts would need to be 
accepted appropriately through HQ USAFA/A8D.  It is important, though, to 
take precautions so it never appears that USAFA, or anyone at USAFA, 
endorses or is participating in their official capacity in the fundraising 
efforts.  5 CFR 2635.702, 808; JER, 3-210.  

   
Q:  Can we raise money or buy things for cadet groups at the Academy?  
  

- Personnel at USAFA, like all other Federal employees, are not allowed to 
solicit gifts, nor to participate in fundraising in their official capacity.  
Private organizations, such as Parents Clubs, may raise money and donate 
the proceeds to USAFA if they choose to do so.  Alternatively, they could 
use the proceeds to buy tangible items for USAFA or its subordinate units.  
Such gifts would need to be accepted appropriately through HQ 
USAFA/A8D.  It is important, though, to take precautions so it never 
appears that USAFA, or anyone at USAFA, endorses or is participating in 
their official capacity in the fundraising efforts.  5 CFR 2635.702, 808; JER, 3-
210.  
 

- If you’d like to give something to a group of cadets in their individual 
capacity, you may generally do so.  Gifts to Federal employees from non-
Federal sources are governed by Title 5, Code of Federal Regulations, 
sections 2635.202 and 2635.204.  Section 2635.204(b)specifically exempts 
gifts based on a personal relationship from the general prohibition on gifts 
from non-Federal sources.  To qualify under this exemption, the gift must 
clearly be motivated by a “family relationship or personal friendship rather 
than the position of the employee.”  In determining whether the gift falls 
under this exemption, we will look at the history and nature of the 
relationship and who actually paid for the gift. If you don’t have a personal 
relationship with the cadets in the group, they would be limited to 
accepting a gift worth $20 or less per occasion (per cadet) and no more 
than $50 per year.  5 CFR 2535.204(a).  

   



 
 

Q:  Am I allowed to give cash or other gifts directly to an Academy or Prep 
School Academic department?  
   

- The gift acceptance process is governed by Title 10, United States Code, 
section 2601, and Air Force Instruction 51-506.   While you are welcome to 
offer gifts, including cash, to be used by specific units or Departments at 
USAFA, all such gifts would have to be accepted by the Superintendent, not 
the respective unit or Department.  HQ USAFA/A8D is manages gift offers 
and acceptance for USAFA.  If you’d like to offer a gift, please work with HQ 
USAFA/A8D to ensure it is properly reviewed and accepted.  USAFA/A8D, 
2304 Cadet Dr. Ste 3800, USAFA CO 80840 (POC: Whitney Neighbors 
Whitney.Neighbors@afacademy.af.edu.)   
  

Q:  Am I allowed to give cash or other gifts directly to an Academy or Prep 
School sport or athletic department?  
  

- The gift acceptance process is governed by Title 10, United States Code, 
section 2601, and Air Force Instruction 51-506.   While you are welcome to 
offer gifts, including cash, to be used by specific units or Departments at 
USAFA, all such gifts would have to be accepted by the Superintendent, not 
the respective unit or Department.  HQ USAFA/A8D manages gift offers and 
acceptance for USAFA.  If you’d like to offer a gift, please work with HQ 
USAFA/A8D to ensure it is properly reviewed and accepted.  It is important 
to note that some athletic programs at USAFA are run by the Air Force 
Academy Athletic Corporation, or AFAAC.  AFAAC is a charitable 
organization that is not an official organization under USAFA.  While we 
cannot endorse AFAAC’s efforts, if you are interested in giving something to 
a sport managed by AFAAC, you should contact them directly.   USAFA/A8D, 
2304 Cadet Dr. Ste 3800, USAFA CO 80840 (POC: Whitney Neighbors 
Whitney.Neighbors@afacademy.af.edu.)   

   
 
 
 



 
 

Q:  Am I allowed to give gifts to professors or other permanent party members 
at USAFA?  
  

- Federal employees are generally prohibited from accepting gifts that are 
offered to them based on their position.  To the extent you were giving a 
gift to a professor or other permanent party member at USAFA based on 
their position—for instance, because they helped your cadet with an 
assignment—they would not be able to accept the gift.  5 CFR 2635.202.  
There is an exception for gifts under $20 per occasion and less than $50 per 
calendar year, but we discourage gifts motivated by an employee’s official 
duties.  5 CFR 2635.204(a)  

   
Q:  Can I buy meals or food treats for professors or other permanent party 
members at USAFA?  
   

- Federal employees are generally prohibited from accepting gifts that are 
offered to them based on their position.  To the extent you were giving a 
gift to a professor or other permanent party member at USAFA based on 
their position—for instance, because they helped your cadet with an 
assignment—they would not be able to accept the gift.  5 CFR 2635.202.  
There is an exception for gifts under $20 per occasion and less than $50 per 
calendar year, but we discourage gifts motivated by an employee’s official 
duties.  5 CFR 2635.204(a)  

  
Q:  Can USAFA Parents’ Clubs or other groups give gifts to cadet groups?  

- Parents’ Clubs or other groups can give gifts to groups of individual cadets, 
but to what extent depends on their relationship with the cadets.  If the 
group providing the gifts has personal relationships with the cadets (the 
donating group are family members or close friends of the cadets receiving 
the gifts), the group can give the cadets whatever they’d like.  If, however, 
the members of the group do not have a personal relationship with the 
cadets, the value of the gift could not exceed $20 per cadet receiving the 
gift, and no more than $50 per year.  5 CFR 2635.204(a)/(b).  

  



 
 

Q:  Is there a limit on the value of a gift to give to USAFA representatives?  

- Federal employees are generally prohibited from accepting gifts that are 
offered to them based on their position.  To the extent you were giving a 
gift to a USAFA employee based on his position—for instance, because he 
helped your cadet—the employee would not be able to accept the gift.  5 
CFR 2635.202.  There is an exception for gifts under $20 per occasion and 
less than $50 per calendar year, but we discourage gifts motivated by an 
employee’s official duties.  5 CFR 2635.204(a)  

  
Q:  What are acceptable ways to raise funds and give funds for USAFA causes or 
groups?  

- Groups of individuals, or individuals, not affiliated with USAFA, may raise 
money for any purpose they choose, so long as the fundraising effort does 
not imply endorsement of the fundraiser by USAFA or any Federal 
employee, including a cadet, in their official position.  That means the 
fundraising effort may not use any USAFA logos or trademarks.  
Additionally, official unit names should not be used.  5 CFR 2635.702.  JER, 
3-209.  
 

- There are caveats on whether USAFA, or individuals at USAFA, could accept 
a gift even if the fundraising was well-intentioned and properly executed.  
For instance, Federal employees may not accept gifts from prohibited 
sources if the value of the gift is more than $20.  If an outside group 
conducts a fundraiser to help a cadet, then, the outside group would need 
to either ensure no prohibited sources donated to the fundraiser, or 
prohibited sources did not donate more than $20 each to the fundraiser.  
This limit on prohibited sources does not apply to gifts to USAFA as an 
organization, rather to individuals.  
 

- Prohibited sources include any organization or individual who does business 
with, or seeks to do business with, the Department of Defense.  Prominent 
examples include Boeing, Microsoft, American Airlines, and SAIC.  

  



 
 

Q:  Can I raise funds for USAFA or USAFA groups (such as Parents’ Clubs) using 
USAFA or Air Force logos or images?  

- Organizations cannot sell items with USAFA, Air Force or Space Force logos 
or trademarks without proper permission.  Organizations wishing to do so 
should contact the responsible party listed below with a detailed 
explanation of how the logo or trademark will be used:   
o To utilize the U.S. Air Force Academy logo, email: 

paul.hamilton@usafa.edu  
o To utilize the U.S. Air Force logo, email: licensing@us.af.mil 
o To utilize the class crest logos, email: felicia.recker@aogusafa.org  

Fundraising Request Letter Fundraising Checklist Information Fair 
Cover Letter Info Fair Dashboard vendor Sign (pdf)  

   
Q:  What is the relationship between USAFA and the Association of Graduates 
(the USAFA alumni and friends group)?  

- There is no official relationship between USAFA, a Federal agency in the 
Department of the Air Force, and the Association of Graduates, which is a 
charitable organization.  

- According to their website, the Association of Graduates “aspires to be the 
primary organization of United States Air Force Academy (USAFA) 
graduates and friends dedicated to supporting the Academy mission of 
building leaders of character for the Air Force and the Nation and aspires to 
provide service and support for graduates and cadets.”  

Q:  What is the relationship between USAFA and the Air Force Academy 
Foundation?  

- There is no official relationship between USAFA, a Federal agency in the 
Department of the Air Force, and the Air Force Academy Foundation, which 
is a charitable organization.  

- According to their website, ”the purpose of the Air Force Academy 
Foundation is to ignite a passion among supporters that builds a culture of 
philanthropy, advancing the Air Force Academy for all generations.”  



 
 

Q:  If I have questions about what is proper in giving gifts or fundraising, who 
may I ask?  

- HQ USAFA/A8D manages the gift acceptance process for USAFA and can 
help with questions.  Additionally, there is a dedicated ethics attorney at 
HQ USAFA/JA that can answer questions regarding gifts.  

- You can reach HQ USAFA/A8D at:  
- You can reach HQ USAFA/JA at: usafaja.taskers@us.af.mil  

Q:  What is the $20 / $50 rule and how does it apply?  

- The $20/$50 rule is an exception to the general prohibition on Federal 
employees accepting gifts either based on their position or from a 
prohibited source.  The rule creates an exception that allows a Federal 
employee to accept a gift valued at up to $20 per occasion and no more 
than $50 total per year.  Under the exception an employee could still 
decline the gift and, regardless of the value of the gift, should not accept 
any gift that creates a perception of impartiality. 5 CFR 2635.204(a)  

   
Q:  Does the $20/$50 rule apply to appointees?    
  

- No.  Appointees are not yet Federal employees. We would probably frown 
on overtly unethical conduct, though.  

   
Q:  How does the $20/$50 rule apply if different groups are giving gifts to 
cadets?  
   

- The $20/$50 rules applies separately to each distinct organization, so one 
group could give a gift worth up to $20 and another group could give a 
separate gift of up to $20.  Note, however, the two groups could not go 
together to provide a $40 gift because the cadet/employee can only accept 
a gift worth up to $20 on any given occasion.  A jointly funded $40 gift 
would be considered a single gift and would not be acceptable.  5  
CFR 2635.204(a)  

  
 



 
 

Q:  Can we give door prizes to cadets who attend a function we put on?  
  

- Door prizes that are given randomly based on attendance are typically 
permissible, regardless of value.  If a cadet/employee receives a prize worth 
$250 or more, however, they must request an ethics review of the prize.  5 
CFR 2635.203(b)(5)  

   
Q:        At what point does an Appointee become a Federal employee?   
   

- For our cadets who are appointed from civilian life, they become 
employees on In-processing Day (IDay).  Prep School cadet candidates are 
employees on the day their enlistment starts (which will be indicated on 
their enlistment paperwork but will typically be the day they in-process the 
Prep School) and remain employees if they get an appointment.  If they 
don’t get an appointment and are subsequently discharged, they stop being 
an employee on the day after their discharge.  

   
 Q:  Can a cadet or a permanent party member at the Academy ask me or a 
group for funds or gifts?  
 

- Federal employees, including cadets, military members, and all civilian 
employees at USAFA, generally may not solicit gifts in their official capacity.  

- USAFA personnel may respond to requests for information from groups 
interested in donating gifts to benefit USAFA, so long as no one at USAFA 
initiates that conversation.  

 
For more information please contact: 
 
USAFA Parent Liaison Contact Information 
ROSE MARIE NIKOVITS 
USAFA Parents' Liaison 
Strategic Communications 
U.S. Air Force Academy, CO 
(719) 333-3828    Toll Free 877-268-3383 Fax (719) 333-1433 
E-mail: usafa.parentliaison@afacademy.af.edu 


